Van Kerckvoorde - the warp Flag effect (2017)

The warp Flag effect

Kunstenaar: Elke Van Kerckvoorde (°1992)

Kunstwerk: The warp Flag effect

Details: industriële lak op houten paneel, 99×60 cm (2017)

Gezien: in Galerie ‘De Ziener’

Expo: de expositie ‘beeld.merk’ loopt tot 30 april 2017

Interessant omdat: Elke Van Kerckvoorde een brug slaat tussen grafisch ontwerp en beeldende kunst. Ze vindt het onderscheid tussen beide onnodig, in haar visie gaan zowel de ontwerper als de kunstenaar met kleuren en vormen aan de slag om iets uit te drukken. Dat kan net zo goed een commerciële boodschap als een diep sentiment zijn.

De basis is integraal digitaal: de kunstenares creëert haar beelden met Adobe Illustrator. Voor de tentoonstelling ‘beeld.merk’ vertrok ze voor alle werken van één eenvoudige basisvorm: de balk. Op die basisvorm paste ze de acht effecten toe die in Illustrator voorgeprogrammeerd zijn, waardoor de balk onder meer een boog (Arc), een plat ovaal (Inflate) en een golfslag (Flag) werd. Door die effecten te kopiëren, spiegelen, roteren, vergroten of verkleinen, ‘boetseerde’ Van Kerckvoorde 136 nieuwe beelden. Of veeleer tekens die uitblinken in eenvoud en toch helemaal zonder betekenis zijn. Wie de beelden ziet, gaat tevergeefs op zoek naar herkenningspunten, naar een bekende context.

Elke Van Kerckvoorde - the warp effects (2017)

Van Kerckvoorde – the warp effects (2017)

Lege tekens zijn weinig interessant en daarom vult Van Kerckvoorde ze met betekenis die ze aan de reclamewereld ontleent, een logische stap voor een kunstenares die van grafische ontwerpen vertrekt. Haar tekens worden bedrijfslogo’s en om die transformatie te benadrukken, werkte Van Kerckvoorde 22 panelen uit waarop ze de contouren van een kartonnen verpakking suggereert. Op elk van die verpakkingen prijkt een nieuw ontworpen logo. Het beeldmerk als toegepaste kunst, met een vette knipoog naar de popart.

De vergelijking met popart gaat overigens een heel eind op. Van Kerckvoorde maakt decoratieve kunst zonder diepgravende boodschap. Maar de vergelijking stopt als het over de uitvoering van de werken gaat. Van Kerckvoordes panelen lijken serieproducten, maar elk stuk is een uniek, handgeschilderd werk.

Elke Van Kerckvoorde - the warp Flag effect (2017)

Van Kerckvoorde – the warp Flag effect (2017)

‘The warp Flag effect’ behoort tot een reeks van acht panelen (één voor elk Illustrator-effect) en toont alle tekens die de kunstenares met het effect Flag ontworpen heeft. Eén ontwerp siert de kartonnen doos, alle andere kregen een plaats op het bijbehorende onderpaneel. Door de tekens in schriftregels te presenteren, lijkt het alsof Van Kerckvoorde haar werken van een bijschrift heeft voorzien in een vreemdsoortig, zelfontworpen alfabet, eentje dat het midden houdt tussen antieke hiërogliefen en moderne dingbats. Maar ook hier drijft de kunstenares haar thema door: alle ontwerpen zijn beeldmerken. Om dat te bewijzen, bedacht ze voor alle 136 logo’s een mogelijke toepassing. Het teken uit ‘The warp Flag effect’ ziet ze als ‘beeldmerk voor glazen vazen’. Elke Van Kerckvoorde speelt dus een spel waarvan ze de regels duidelijk en haarfijn uitwerkte. Aan de kijker om te beslissen of hij het spel meespeelt of niet.

 

Inspiratie en bronnen: publicatie bij de expo ‘beeld.merk’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *