Punk Islam
Kunstenaar: Babi Badalov (°1959, Azerbeidzjan)
Kunstwerk: Punk Islam
Details: beschilderd textiel
Gesprek met de kunstenaar: op 27 november 2019 in La Verrière, ruimte voor hedendaagse kunst in Brussel
Expo: de tentoonstelling ‘Soul Mobilisation’ loopt tot 15 februari 2020 in La Verrière
Interessant omdat: Babi Badalov kunst maakt met woorden en schrifttekens die hij in zijn heel eigen stijl op lappen stof of gevonden voorwerpen schildert.
Het waarom van Badalovs kunstpraktijk valt prima te verklaren vanuit het bewogen zwerversbestaan dat de kunstenaar tot voor kort leed. Badalov werd in 1959 geboren in het zuiden van Azerbeidzjan, toen nog een Sovjetrepubliek. Zijn moedertaal is het Talysh, een kleine Iraanse taal die intussen als ‘kwetsbaar’ te boek staat en zwaar verdrukt wordt door het Azeri, de sociaal dominante taal in Azerbeidzjan. Midden jaren 80 ruilde Badalov de uitzichtloosheid van het leven in zijn thuisstad voor de bruisende kunstscene van Sint-Petersburg. Tot de houding ten aanzien van inwoners uit de zuidelijke Kaukasus er ronduit vijandig werd en Badalov opnieuw andere oorden moest opzoeken. Na omzwervingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kwam de kunstenaar in Frankrijk terecht waar hij in 2011 politiek asiel kreeg.

Zijn nomadische bestaan bracht Badalov tot het inzicht dat “we niet door grenzen gescheiden worden, maar door de onlogische eigenaardigheden van taal”. In zijn pogingen om op latere leeftijd Frans te leren, botste hij onder meer op de absurditeit van de Franse spelling. Zo is het hem een raadsel waarom het woord ‘rendez-vous’ zoveel letters telt om maar een handvol klanken weer te geven. In zijn werk onderzoekt Badalov die talige eigenaardigheden op een speelse manier. Maar zijn speelwoorden gaan ook ergens over: nationalisme, culturele integratie, consumptie, gendergelijkheid, mondialisering… Dat maakt van zijn kunst een verhaal van outsiders, van insluiten en uitsluiten, van taalbarrières die communicatie moeilijk maar nooit onmogelijk maken.

Voor Badalov is schrijven tekenen. En omgekeerd. Letters lopen uit in sierlijke ornamenten. Taal is decoratie. Visuele dichtkunst, noemt hij zijn kunstvorm zelf. Of ‘collage poetry’. Of ‘punk orientalism’. Maar eigenlijk is Badalov een verhalenverteller die verslag doet van zijn eigen levensloop. Hij documenteert de maatschappij vanuit zijn eigen ervaringen. Getuige daarvan de indrukwekkende mural die hij voor zijn tentoonstelling in La Verrière maakte. Voor die enorme collage putte de kunstenaar uit zijn dagboeken, daarin doet hij op creatieve wijze verslag van zijn ervaringen. Losse ideeën, indrukken en gedachten combineert hij er met schetsen, knipsels of foto’s tot beeldrijke collages.

Een mooi onderdeel van diezelfde collage is het werk ‘Punk Islam’. Wat op het eerste gezicht een gewoon, beschilderd shirt lijkt, is eigenlijk een djellaba die de kunstenaar in twee stukken sneed. De witte djellaba was de verplichte dresscode op een huwelijk in Jordanië waarop Badalov uitgenodigd was. Het inspireerde hem tot een werk over traditie, religieuze voorschriften en de uitdagingen van hyperdiverse samenlevingen in Europa. De woorden ‘punk’ en ‘islam’ worden zelden samen in een zin gebruikt, maar bij Badalov kan het. In de schildering die hij op het kledingstuk aanbracht, herkennen we een bebaarde man. Terwijl afbeeldingen van Mohammed verboden zijn in de islam. Very punk indeed.
Inspiratie en bronnen: interview met de kunstenaar op moussemagazine.it
De expo ‘Soul Mobilisation’ van Babi Badalov is tot 15 februari 2020 te zien in La Verrière, Waterloolaan 50, Brussel. Gratis toegang van dinsdag tot zaterdag tussen 12u en 18u.
