Mailbox Art Space

Mailbox Art Space

Galerij: Mailbox Art Space

Details: 18 gerestaureerde houten brievenbussen

Gezien: in Flinders Street, Melbourne, Australië

Interessant omdat: de globalisering ook in de kunstwereld een tegenreactie op gang heeft gebracht en Mailbox Art Space een extreme vorm van kleinschaligheid en intimiteit propageert.

De kunstwereld ondergaat gedwee de wetten van de geglobaliseerde markteconomie en als gefortuneerde kunstliefhebbers monumentale, opdringerige, mixedmedia-werken eisen, dan krijgen ze die ook. Kunstcriticus Peter Schjeldahl bedacht ooit de term Festival Art voor dit soort kunst en vergeleek de makers ervan met society-figuren die meer oog hebben voor persoonlijke marketing dan voor de inhoud van hun werk. Maar kunst beweegt nooit in één richting en een reactie kon niet uitblijven. In de marge van de mainstreamkunst ontstaat een tegenbeweging van een nieuwe generatie kunstenaars die de spotlights mijdt. Zij trekken zich terug in hun atelier of studio om intimistisch werk te maken, waarin ze vaak persoonlijke herinneringen verbeelden, scènes die zich afspelen in de eigen woonkamer of slaapkamer, en met een prominente rol voor familie, vrienden en geliefden.

Crosby - Something split and new (2013)

Crosby – Something split and new (2013)

Een mooi voorbeeld van die nieuwe strekking is de Nigeriaans-Amerikaanse Njideka Akynyili Crosby (°1983). Haar collages (acryl, kleurpotlood, houtskool en fototransfers) zijn realistisch en erg persoonlijk. Ze tonen huislijke taferelen met familie en vrienden, portretten en stillevens. In haar doeken verwerkt ze eigen foto’s, advertenties en beelden uit magazines en Nigeriaanse modebladen. Crosby heeft vooral niet de intentie om het publiek op grote kunstbeurzen van de sokken te blazen met om aandacht schreeuwende monumentale werken. Veel liever timmert ze gestaag aan de weg vanuit de beslotenheid van haar studio in Los Angeles.

Mailbox Art Space voert die trend naar gemoedelijke kleinschaligheid tot het uiterste door. De art space bevindt zich op de overloop van een rijhuis in Melbourne en bestaat uit 18 houten brievenbussen, die gepresenteerd worden als 18 individuele galerijtjes. Mailbox Art Space wil een oplossing bieden aan kunstenaars die – uit overtuiging – kleine werken maken. Tegen de enorme muurvlakken van gevestigde musea en tentoonstellingsruimtes verdwijnen die werken in het niets en dreigen ze daarom als nietig en onbelangrijk te worden weggezet.

Small Art - installatiezicht

Small Art – installatiezicht

De gerestaureerde brievenbussen van Mailbox Art Space daarentegen fungeren als kleine vitrines en laten zo toe om de werkjes in al hun glorie te bewonderen. De tentoonstelling ‘Small Art’ brengt schilderijen, keramiek en beeldhouwwerk van zes verschillende artiesten bij elkaar, drie kastjes per kunstenaar. Maar is wat we hier zien wel echt kunst? Hoeveel technisch meesterschap zit er in een monochroom schilderijtje op postzegelformaat? Welke innovatie zit er in keramische scherfjes? Hoeveel verbeelding spreekt er uit een snoer met zilveren kraaltjes? Geknutselde kunst of kunstig geknutsel? Fraai gerestaureerde brievenbussen, dat wel. Een zeldzame historische houvast in een hypermoderne stad als Melbourne.

Inspiratie en bronnen: website van Mailbox Art Space, website van Njideka Akynyili Crosby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *