Juan Arreaza - Hidden 1 (2019)

HIDDEN

Kunstenaar: Juan Arreaza (Colombia)

Kunstwerk: een werk uit de serie HIDDEN

Details: waterverf op papier (2019)

Gezien: in de stand van Galeria Adrian Ibanez tijdens Luxemburg Art Week

Interessant omdat: Juan Arrezea de inhoud en de vorm van zijn werk zo mooi laat samenvallen. De dragers die hij voor zijn schilderijen kiest, passen wonderwel bij de figuren die hij haarfijn en liefdevol borstelt.

De galerij die het werk van Juan Arreaza ‘in de markt zet’, ligt in het bergachtige buitengebied van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Ze gaat er prat op kunstenaars te brengen die niet de grootstad ‘bewerken’, maar wel de periferie in beeld brengen. Juan Arreaza past perfect in dat plaatje, met zijn afbeeldingen van venters en illegale marktkramers.

Juan Arreaza - Hidden 6 (2019)
Juan Arreaza – Hidden 6 (2019)

Wie de wereld door een economische bril bekijkt, zou Juan Arreaza een chroniqueur van de informele economie noemen. Zelf zegt hij dat hij ‘mensen schildert die er wel zijn, maar die niemand ziet.’ Dat doet hij op meesterlijke wijze, kleurrijk en teder. Niet op canvas maar op tekenpapier of houten panelen. En voor de HIDDEN-serie gebruikte hij alleen weggegooid papier. Proppen, snippers, gescheurde vellen,…  wat normaal gesproken in de papiermand belandt, is prima geschikt om er straatverkopers op af te beelden. Afgedankt papier voor de afgedankten der aarde.

Juan Arreaza, Hidden 4 (2019)
Juan Arreaza, Hidden 4 (2019)

Maar uit Arreaza’s portretten spreekt liefde. De kwetsbare lichtheid van de waterverf, de warme kleurenpracht, en vooral: het kleine formaat. De portretten in deze reeks zijn nooit groter dan een centimeter of drie. Daarmee haakt de kunstenaar in op de westerse traditie van de miniatuurportretkunst, een genre dat in de 16de eeuw ontstond en waarbij kleine portretten van dierbaren op een ivoren of koperen medaillon werden geschilderd. Juan Arreaza kent dus zijn klassieken.

Tot slot kom ik graag nog even terug op de dragers die de kunstenaar voor deze serie gebruikte. Afgedankt papier bestaat in vele vormen, maar af en toe voegt de staat van het papier zelfs betekenis toe aan het geschilderde portret. Bij Hidden 3 is de afgebeelde figuur letterlijk hidden onder het doorbuigende papier. Bij Hidden 1 vormt de scheur een horizon, die de scene opdeelt in lucht en land en waardoor het lijkt alsof de eenzame benzineverkoper door een withete woestijn rijdt, op weg naar de stad achter de einder. Een werk vol emotie en betekenis. En toch niet duurder dan €700.

Inspiratie en bronnen: website van Galeria Adrian Ibanez, website van de kunstenaar