Toon Boeckmans - Fort van Zachte Boter (2015)

Fort van Zachte Boter

Kunstenaar: Toon Boeckmans (BE, °1993)

Kunstwerk: Fort van Zachte Boter

Details: mixed media (2015)

Gezien: bij Dauwens & Beernaert Gallery

Interessant omdat: Toon Boeckmans met humor en speelse elementen existentiële thema’s aankaart. Al laat zijn kunstpraktijk zich moeilijk onder één noemer vatten, de ongecompliceerdheid van zijn werk valt op. Met minimale ingrepen haalt hij voorwerpen uit hun context en geeft hij ze nieuwe betekenissen en connotaties.

Neem nu De Astronoom. In een kijkkast staat een eenzame wegwijzer in een grasveldje, omgeven door kleurige schijven in verschillende formaten, als de zonnen in parallelle universums. Boeckmans is gefascineerd door het onvatbare en de manier waarop de mens de wereld om hem heen toch in structuren probeert te vatten. De Astronoom is zijn metafoor voor de nietige, zoekende mens, gezien vanuit het heelal.

Toon Boeckmans - De Astronoom

Toon Boeckmans – De Astronoom © Alexandra Bertels

Ook in Untitled staat de ondoorgrondelijkheid van de kosmos centraal. We zien een donkerblauw canvas met witte stippen, gespannen op een frame. De houten spieën in de hoeken van de lijst maken duidelijk dat dit de achterzijde van een doek is. Dit zou een sterrenhemel kunnen zijn, maar we hebben het raden naar de afbeelding op de voorzijde. Zoals we – als we op een heldere avond naar de sterren kijken – het raden hebben naar wat er zich achter die fonkelende hemellichamen bevindt. Een ode aan het onvatbare én aan de menselijke verbeelding. Om het beeld van een sterrenhemel op te roepen, volstaan een blauw doek en wat speldenkoppen. Zoals een eenvoudige cirkel in het zand de zon kan verbeelden. Niets is menselijker dan verbeeldingskracht.

Toon Boeckmans -Untitled

Toon Boeckmans -Untitled © Alexandra Bertels

En het is precies onze fantasie die van Fort van Zachte Boter een kasteel met hoektorens en slotmuren maakt. Die muren bakenen grenzen af, forten werden gebouwd om indringers buiten te houden. Maar Toon Boeckmans bouwde een onmogelijk kasteel, met een zachte, kneedbare omwalling. Lieflijk geel en uiterst tactiel. Een andere, veel radicalere, afbakeningstechniek gebruikt hij in Untitled 2018. Een canvas is met rood-wit lint afgezet en ontoegankelijk gemaakt. Het doek is leeg, schilderen is onmogelijk geworden. Een minimale ingreep met maximale impact.

Toon Boeckmans - Untitled 2018

Toon Boeckmans – Untitled 2018 © Alexandra Bertels

Op 20 juni sprak ik Toon Boeckmans in zijn atelier in Gent. Mijn verslag van die ontmoeting lees je op de website van TheArtCouch.

Tot 20 juli is het werk van Toon Boeckmans te zien bij Gallery Dauwens & Beernaert als onderdeel van de tentoonstelling Negative/Positive Part II. Meer informatie vind je hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *