Evol - Alte Schule, 3. Klasse (2020)

Alte Schule, 3. Klasse

Kunstenaar: Evol (°1972, Heilbronn, DE)

Kunstwerk: Alte Schule, 3. Klasse

Details: Spray paint op karton, 109 x 86 x 10 cm (2020)

Gezien: tijdens Art Rotterdam, 8 februari 2020

Interessant omdat: de naam EVOL aan een beginnende evolutie doet denken en een anagram van LOVE is. Maar bovenal is EVOL het alias van de Duitse straatkunstenaar Tore Rinkveld. De straten van Berlijn zijn zijn werkterrein, en elektriciteitskasten, plantenbakken en ander (rechthoekig) straatmeubilair vormen zijn canvas.

Evol - street art
Evol – street art

De kunstenaar is gefascineerd door de socialistische architectuur van het voormalige Oost-Duitsland met haar brutale, monumentale aantrekkingskracht. Onder zijn hand, en met behulp van stencils en spuitbussen, veranderen grauwe elektriciteitskasten in woonblokken met satellietschotels, gesloten gordijnen, balkons en vensterbanken die zo realistisch zijn dat ze echt bewoond lijken. Er zit overigens ook een maatschappelijk kantje aan EVOLs kunst: in de oude DDR-blokken wonen vooral mensen die onderaan de sociale ladder staan, met zijn kunst richt Tore Rinkveld de schijnwerper even op hun wereld.

Evol - Stenciled Cities
Evol – Stenciled Cities

Kunst in de openbare ruimte ondergaat noodgedwongen de effecten van weer en wind, en die van de medemens. De gestencilde gebouwen van EVOL veranderen daardoor met de tijd. En soms worden ze het slachtoffer van graffiteurs, net als echte gebouwen.

EVOLs buitenwerk is uitgekiend en herkenbaar, maar niet verkoopbaar. Gelukkig maakt de Duitse kunstenaar ook studiowerk, dat op een slimme manier zijn straatkunst naar de galerie vertaalt en door het Franse online kunstplatform Un-Spaced – met showroom in Parijs – wordt verdeeld.

Evol - Kurze Werbepause (2020)
Evol – Kurze Werbepause (2020)

Het thema van afgedankt en ongewenst trekt hij in zijn studiowerk door door gebouwen op gebruikte kartonnen dozen te schilderen. Die straatbeelden zijn overigens geen composities, ze bestaan echt. Uit de honderden foto’s die hij van Berlijnse straten maakt, kiest EVOL de meest sprekende beelden. Die zet hij digitaal om, print ze op posterpapier en snijdt ze uit tot het gewenste sjabloon.

Evol - Alte Schule, 3. Klasse (2020)
Evol – Alte Schule, 3. Klasse (2020)

‘Alte Schule, 3. Klasse’ toont mooi aan hoe het afgedankte karton voor een rijk patina zorgt. De kleur doet denken aan de vervaagde gevels van afgeleefde gebouwen. Restanten van adresstickers, tape en andere kleine details op het materiaal maken integraal deel uit van het kunstwerk en staan symbool voor het vuile, het rafelige van de stad. De graffiti in de gaanderij versterkt dat grimmige gevoel nog. Maar ook al evoceert EVOL een morsige, stedelijke omgeving, zijn versie van de stad is charmant en benaderbaar.

Evol - Cloudy Day (2020)
Evol – Cloudy Day (2020)

Inspiratie en bronnen: website van de kunstenaar, website van het Parijse kunstplatform Un-Spaced

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *